Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

Gertie De Boey

Emmy de Bot - Verwer

Geboren: 1954 in Hulst

Lid sinds: 1971

Emmy is naast actrice ook hoofdvrouw van het bestuur van Toneel Steen. “Ik kan zó veel kwijt in toneel spelen. Ik heb ondervonden dat het de beste hobby is die je kunt hebben als je in een moeilijke periode zit.” Haar favoriete stuk is tot nu toe ‘De kerstdromen van Sieske en Ranske’ dat ze samen met haar familie speelde. “Drie keer voor een uitverkochte zaal, heel bijzonder!” Maar ook de stukken ‘De twee wezen’, ‘Op hoop van zegen’, ‘Per ongeluk’ en ‘Het derde rijk in de vierde wijk’ zijn favoriet bij Emmy. De rol die deze speelster erg graag zou willen spelen, is die van de blinde wees in ‘De twee wezen’, maar gezien haar leeftijd is dat helaas niet meer mogelijk. “Maar ook de rol van ‘Frochard’, een oud wijf in hetzelfde toneelstuk, staat nog op mijn verlanglijstje.”

Mijn sterkste punt als actrice: “Ik kan me goed inleven in de persoon die ik mag spelen.”

Mijn zwakste punt als actrice: “Kussen…”

Dit vind ik het vervelendste aan toneel spelen: “Vrijen dus. Ruzie maken, het tegenovergestelde, vind ik dan weer leuk.”

Deze acteur is mijn voorbeeld:Mijn vader blijft mijn grote voorbeeld. Toen ik vier was, ging ik al naar hem kijken. Ik heb veel van hem geleerd tijdens de 24 jaar dat hij regisseerde. De Belgische acteur Koen de Graeve en Nederlandse actrice Monique Hendriks zie ik trouwens ook graag spelen.”

Dit zal een regisseur mij nooit kunnen laten doen: “Naakt op een podium staan. Nee, dat kan ik het publiek absoluut niet aandoen!”

Deze film/dit toneelstuk zal mij altijd bijblijven: “De film ‘Kramer versus Kramer’ vond ik prachtig. Maar ook de musical ‘Les Miserables’ en de toneelstukken ‘Kapper aan de kapstok’, ‘Op hoop van zegen’, ‘Per ongeluk’ en ‘Het derde rijk in de vierde wijk’.”

Dit hoop ik de komende jaren te verbeteren/leren: “Speechen en vergaderingen voorzitten. Dat is niet zo mijn ding… Maar het hoort erbij!”