Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

De Paradijsvogels

1948-1949


Vlaams toneelspel van Gaston Martens
Regie: Antoon Mertens

Dit was weer zo'n Vlaams spel met grote bezetting dat onze spelers op het lijf was geschreven. Het publiek was dan ook laaiend enthousiast. Het duo Jo Vinck en Piet van Waesberghe zorgde voor de hoofdrollen. Ook de andere rollen waren prima bezet en kwamen zeer goed voor het voetlicht. Speciaal willen we nog even vermelden Sylvie Weemaes als Manse Lappers. Albert Pluym als koster, Wannes van de Wiele als barbier en Frans Aerts als veldwachter. Zij zorgden voor kostelijke toneelfiguren.

De krant was echter minder tevreden. Men vond het een laag bij de gronds stuk. Wie zéér tevreden was met deze "misgreep" was onze penningmeester, die een zeer positieve balans kon overleggen. De club kon weer wat ruimer ademen. Men had weer geld!

Verder is het nog de moeite een incident te melden dat typerend was voor die tijd. Sylvie Weemaes, als Manse Lappers, had een typetje op de planken gezet om vingers en duimen bij af te likken. Een dorpse, publieke vrouw, waar ieder zich kostelijk mee amuseerde. Toch waren er enkele lieden die er aanstoot aan hadden genomen en hiervan de pastoor in kennis hadden gesteld. Resultaat: Sylvieke werd op het matje geroepen en met klem verzocht het wat "netter" te spelen!