Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - Dinsdag 12 januari 2010

Sint Jan met 'Nonnen en mirakels'

Door Jeanette Vergouwen

SINT JANSTEEN - De nonnen van de Congregatie van Sint Jan hebben nog geen relikwie van een heilige, maar willen die kost wat kost bezitten.


Toneelgroep Sint Jan uit Sint Jansteen repeteert voor de voorstellingen van het toneelstuk 'Nonnen en Mirakels'. Foto Mark Neelemans

De hulp komt van de kant van drie geestelijken, maar of die al dan niet dubbel spel spelen... Of Gods wegen miraculeus zijn, moet nog blijken.

Toneelgroep Sint Jan ten Steene speelt 'Nonnen en Mirakels' van Bart Spaey, in bewerking van regisseur Twan Pollet, vijf keer. Emmy de Bot, die in 2011 haar 40-jarig jubileum viert bij Sint Jan, en Gertie de Boey (17), die voor haar vuurdoop staat, hebben er zin in. "Ik ben als scholiere gebeten door het toneelvirus. Ik heb veel fantasie en kruip graag in het vel van een ander. Ook het applaus trekt me aan", vertelt Gertie, die dit jaar eindexamen gymnasium doet en daarna journalistiek wil studeren. Emmy stelt dat ze als oude rot in het vak alles in een rol kwijt kan. "Van agressie tot emotie. We repeteren graag en van onze regisseur krijgen we veel inspraak. Dit blijspel zit vol karakterrollen en dat is geweldig spannend. Ik speel een depressieve non en Gertie een romantisch zusterke. Annie Coppieters speelt, na ons jaren te hebben geregisseerd, nu Moeder Overste. Ze vindt spelen toch leuker dan regisseren."

Er wordt geacteerd in lange habijten en alle kloosterlingen zijn allesbehalve gelukkig. De speelsters van die ongelukkigen zien het na 40 repetities echter helemaal zitten. "Je steekt er veel tijd en energie in, maar het loont. Toneelspelen is een bevredigende hobby."

Veel toneelmensen willen graag eens een drama brengen, maar toch worden telkens blijspelen opgevoerd. "Het publiek wil lachen en een vrolijk avondje uit. Sint Jan heeft een vaste aanhang en vanwege grote belangstelling spelen we twee keer in Axel."

Gertie speelt bij de volwassenen na jaren jeugdtoneel. "Mijn eerste keer is meteen een afscheid, want ik ga studeren in Tilburg. Ik hoop daarna terug te mogen komen."

Gertie Ún Emmy verwachten dat er veel publiek komt kijken. Emmy: "Ik hoop dat we in 2017, als we 100 jaar bestaan, nog een bloeiende vereniging zijn. Er zijn de laatste jaren nogal wat spelers verdwenen."

Nonnen en Mirakels wordt 16 en 17 januari gespeeld in de Warande in Sint Jansteen, 22 en 23 januari in De Halle in Axel en op 30 januari in Den Dullaert in Hulst. Aanvang telkens om 20.00 uur.

Terug