Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - Dinsdag 16 december 2008

Een kostelijke klucht van Sint Jan ten Steene

Door Marjon Sarneel

Twan Pollet kan tevreden zijn. De klucht Aantrekkelijke heer zoekt dame waarmee hij afgelopen weekend zijn regiedebuut maakte, spat van het podium af. Hij heeft bij het Steens toneel dan ook een prima spelersploeg om mee te werken.

Het gebrek aan actie in de klucht wreekt zich niet, omdat er gezorgd is voor een levendige mis-en-scène die prima samenvalt met de teksten. In een flitsende openingsscène wordt het probleem neergezet: Boris moet het huis uit. Boris wordt gespeeld door Ivan de Witte met zijn onberispelijke timing. Hij presenteert Boris met een hoog rugje en de broek tot onder de oksels: succes gegarandeerd. Verrukt ben ik dit jaar van tegenspeler Johnny de Koning. Hij moet zijn rol geïnspireerd hebben op Onslow, de zwager van Hyacinth uit Keeping up apperances.

Het maakt niet uit waar een speler zijn inspiratie vandaan haalt, hoofdzaak is dat het werkt. De Koning overtuigt op een krachtige manier en houdt dat het hele stuk vol. Chapeau! De tweede speler naar wie ik ademloos heb zitten kijken, is nieuwkomer Kai Merckx. Merckx acteert met een buitengewone flair, waardoor mijn ogen aan hem bleven plakken.

Klein puntje van kritiek is de lijzige manier waarop Emmy de Bot haar personage neerzet. Dat Truus niet al te slim is, heeft iedereen gelijk door. Als haar lijzigheid door dosering meer wordt gesuggereerd dan telkens helemaal uitgespeeld, zal dat de vaart in het stuk ten goede komen. Christiane MacTaggert speelt haar tegenpool en is in haar energieke rol van baasmaker soms bijna angstaanjagend. Paul Sturms, die de rol van haar echtgenoot vertolkt, is uiteraard de sullige tegenhanger. Sturms brengt het zeer kluchtig en zorgt voor een hilarische uitsmijter.

Eveneens lof voor beide andere debutanten. Liselotte Smulders beweegt zich over het toneel als een volleerde vamp, terwijl Sander Compiet een mooi 'studje' neerzet. Kortom, er zijn geen zwakke schakels. Wie houdt van een goedgespeelde klucht kan ik deze voorstelling van harte aanbevelen.

Info en kaarten 0114 316703 of www.toneelsteen.nl

Terug