Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - Zaterdag 6 december 2008

Dolle pret bij toneel Sint Jan ten Steene

Door Marjon Sarneel

SINT-JANSTEEN - In de klucht die Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene in december op de planken brengt, draait het om een overtollige huisgenoot. Sjef Bruinsma (Johnny de Koning) is zijn inwonende broer Boris (Ivan de Witte) spuugzat.


Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene tijdens een repetitie. Foto Camile Schelstraete

Maar Boris piekert er niet over om op zichzelf te gaan wonen en dus wordt hij via een contactadvertentie een handje geholpen.

Als het aan de Steense club ligt, wordt het dolle pret. Toch noemt regisseur Twan Pollet (62), 'Aantrekkelijke heer zoekt dame' een lastig stuk. Dat heeft te maken met het feit dat de klucht weinig actie kent en veel tekst heeft. Om dat voor het publiek aantrekkelijk te maken, wordt van de regisseur een stevige mis-en-scène gevraagd en als het even kan wat leuke regievondsten, zodat het publiek zich vermaakt. De bewegingen op het toneel zijn dan ook de grootste zorg van Pollet en hoewel deze klucht zijn eerste regie is in zijn lange toneelcarrière, heeft hij er het volste vertrouwen in. Paul Sturms steunt hem daarin. Sturms is een doorgewinterd speler en heeft al onder heel wat soorten regisseurs een stuk ingerepeteerd. Hij kan zich goed vinden in de gemoedelijke manier van regisseren van Pollet: "Hij begon met te zeggen dat hij het niet alleen kon", vertelt Sturms, "als regisseur verwacht Pollet niet alleen veel inbreng van de spelers over hun rol. Hij nodigt hen ook uit mee te denken over het invullen van bewegingen. Dat gaat allemaal heel harmonieus en als er beslissingen genomen moeten worden, heeft Twan duidelijk het laatste woord. En zo hoort het ook."

Zelf geeft Sturms de voorkeur aan een stuk met wat meer inhoud, maar aangezien deze klucht gekozen is door de leescommissie legt hij zich daarbij neer. Alle Steense spelers zijn blij met de drie debutanten, Sander Compiet, Liselot Smulders en Kai Merckx. Twan Pollet, die met deze regie een grote wens in vervulling ziet gaan, is het regisseren niet tegengevallen.

Aantrekkelijke heer zoekt dame, klucht door Carl Slotboom, regie Twan Pollet, spel toneelvereniging Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene. Te zien op 13 en 14 december in De Warande in Sint-Jansteen, 27 december in De Halle in Axel en op 3 januari in Den Dullaert in Hulst. Kaarten via 0114-316703 of http://www.toneelsteen.nl

Terug