Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - dinsdag 29 juli 2008

Steense ratten versus Hulster Vossen

Sheila van Doorsselaer


SINT-JANSTEEN - De Nederlandse Vestingstedendagen in Hulst wacht een invasie van Steense ratten.


Repetitie voor de Vestingsstedendagen in Sint-Jansteen. Foto Camile Schelstraete

Juist op de dag dat vossenstad Hulst zich van zijn beste kant wil laten zien aan de rest van Nederland, komen die 'smerige ratten' om de boel op scherp te zetten.

De jeugdgroep en enkele volwassenen van de Steense toneelvereniging de Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene voeren tijdens de Vestingstedendagen (23 en 24 augustus) een kort straattoneel op, waarin de tegenstellingen tussen Hulst en Sint-Jansteen onder een humoristisch vergrootglas worden gelegd.

De animositeit tussen de Hulster vossen en de Steense ratten is iets van alle tijden en is algemeen bekend. Vooral als het aankomt op voetbal, kunnen de vossen en de ratten spreekwoordelijk elkaars bloed wel drinken.

De streekvertellers en -schrijvers George Sponselee en Juliën Blommaert hebben zich door die onderlinge wedijver laten inspireren en hebben voor Sint Jan ten Steene het in dialect gesproken stuk 'Villaine van Inghlelosenberghe' geschreven. De titelrol wordt vertolkt door Renée de Cock, zij is de vileine Villaine, de Steense fee. Zij is omringd door Hulster vossen en Steense ratten. Jeugdlid Sander Compiet (18) is zo'n rat. ,,Ik speel het hulpje van de Steense fee. Het is een heel leuk stuk om te vertolken, ik kan mijn ei er goed in kwijt." De acteurs trekken gedurende de twee feestdagen van 12.00 tot 18.00 uur door de binnenstad en voeren her en der hun act op. Tijdens de Vestingstedendagen laat de schooljeugd zich niet onbetuigd. Basisschoolleerlingen hebben schilderijen gemaakt die tijdens de feesten in de stad te zien zijn.

Jeugdcircus Reinardi, kinderkoor De Walnoten en de Young Ones uit Hulst en de volksdansers van Hava Naguila uit Vogelwaarde doen shows, de scouting laat zien hoe het er vroeger in een zoutziederij aan toe ging en het Reynaetcollege levert hostessen en een hulpstadsgids. Ook demonstreren jongeren een trebuchet, een middeleeuwse kattapult. Leerlingen van het ROC helpen bij de speciale inrichting van etalages.

(Dit is de tweede aflevering in een korte serie over de Vestingstedendagen in Hulst.)

Terug