Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - Dinsdag 4 december 2007

‘Geen decor te moeilijk voor Julien Coppieters’

Door Marjon Sarneel

Dinsdag 4 december 2007 - Toneelvereniging Sint Jan ten Steene neemt afscheid van Julien Coppieters. De man, die decennia lang de decors bedacht én bouwde.


De gaande en komende decorbouwer in eendrachtige samenwerking: Julien Coppieters ( links) en Graeme Mac Taggart. Foto Camile Schelstraete

Julien Coppieters, hoofd technische staf bij toneelvereniging Sint Jan ten Steene, is dol op uitdagingen. Op de vraag wat hij het liefst doet, antwoordt hij: 'Alles wat niet mogelijk is, voor elkaar krijgen.' Daarvoor kreeg hij 35 jaar lang volop kans bij de Steense toneelvereniging. Ieder toneelstuk heeft zijn specifieke uitdagingen. Dit jaar wordt een volks kerstspel gebracht: De zalige kerst van Trees Lawijt en Tist de Stille. Caféhouders Trees en Tist nodigen voor kerst allerlei randfiguren uit. Genoeg materiaal voor een hilarische voorstelling. De decorwensen voor dit stuk: een café met daarin een koeienstal. Een hoop werk, zoals altijd.


Een repetitie van toneelvereniging Sint Jan ten Steene. Foto Wim Kooyman

Dit jaar heeft hij moeite met de kerstbomen. Volgens voorschriften moeten ze brandveilig en dus van kunststof zijn. Mooi vindt Julien dat niet, maar hier kan hij niets aan veranderen. Na overleg met regisseur Annie maakt hij zoals altijd een schematische tekening. Tot aan de première zit die in zijn gereedschapskist en heeft hij de maten steeds onder handbereik. Tegenwoordig zet hij de afmetingen en aanduidingen voor ramen en deuren eerst met plakstrepen op de toneelvloer. Zo kunnen regisseur en spelers uitproberen of alles op de goede plek zit. Om inzicht te krijgen in de eisen waaraan het decor moet voldoen, woont Julien zoveel mogelijk repetities bij.

In zijn loopbaan als decorbouwer bij het Steense toneel heeft Coppieters aan vijfenvijftig decors meegewerkt. Romeo en Julia uit 1983 noemt hij als grote uitdaging. Daarin bestond het decor uit kubussen van verschillende grootte. Tijdens decorwisselingen moesten die razendsnel in andere opstellingen worden gezet. Pas toen Julien bedacht om ze kleurcodes te geven, was dat ook uitvoerbaar. Een hoogtepunt was het uitstapje naar de paters Maristen, waar voor het Reynaertspel 200 vierkante meter grond voorzien moest worden van vlonders en er ook heuse dijken moesten verrijzen.

Aanvankelijk wilde Coppieters helemaal niet bij toneel. Echtgenote Annie speelde al en het zou veel te lastig zijn om steeds een thuiswacht te vinden voor de kinderen. Maar in 1971 had de club dringend gebrek aan decorbouwers. Of Julien een handje kon helpen. Veertien dagen na de première van De twee wezen lag zijn lidmaatschap in de bus. Hij was niet eens door de ballotagecommissie gegaan.

In de jaren daarna ging Julien op de repetitieavonden om zes uur 's avonds naar de Warande om het decor te bouwen. Om acht uur kwam hij thuis en sprong Annie onmiddellijk achter het stuur om op tijd op de planken te staan.

Coppieters is een verenigingsmens en geniet ervan dat iedereen hem weet te vinden.

Onlangs werd hij zeventig, tijd om zich langzaam terug te trekken in de coulissen.

Zijn grote wens is om zijn ervaring over te dragen aan de jongere generatie. In Graeme Mac Taggart (17) heeft hij zijn beoogd opvolger gevonden. Als zoon van Christianne Mac Taggert en kleinzoon van oud-regisseur Piet Verwer kwam Graeme reeds als klein ventje naar de voorstellingen. Na afloop ruimde hij mee op, wat later mocht hij ook decordelen losschroeven.

Inmiddels zit Graeme in zijn vierde jaar bouwkunde op het ROC en is Julien Coppieters zijn grote voorbeeld.

Julien op zijn beurt hoopt dat Graemes aanwezigheid meer jonge decorbouwers op zal leveren. Collegabouwer Walter Boussen is ook niet meer de jongste, dus vernieuwing is hard nodig.


- De zalige kerst van Trees Lawijt en Tist de Stille, kerstspel door Sint Jan ten Steene, regie Annie Coppieters, te zien op 15 en 16 december in de Warande in Sint-Jansteen, 22 en 23 (matinee) december in Den Dullaert in Hulst en 29 december in De Halle in Axel. Kaarten via http://www.toneelsteen.nl of 0114316703.

Terug