Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - Dinsdag 17 januari 2006

Daverend succes voor Sint Jan

Door Marjon Sarneel

Wie de top van het Zeeuws-Vlaams amateurtoneel van dit moment aan het werk wil zien, gaat naar de Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene. De opvoering van het blijspel Begot, begot, vrouwen op uw kot van de Vlaamse schrijver Maurice Habex kan met stip worden bijgeschreven op de lijst van successen. Het stuk heeft twee zaken in overvloed, deuren en vrouwen. Het verloop is dus voorspelbaar, toch heb ik mij geen moment verveeld en dat is deels te danken aan de enorme vaart waarmee wordt gespeeld. Na afloop hoorde ik dat iedere overbodige uitweiding uit de tekst is geschrapt. Bravo! Niemand zit te wachten op oeverloze zijpaden. Dat schrappen bijzonder inventief kan gebeuren, bewijst het bijpraten tussen Joulia en Catho. Het publiek kon hier geen letter van volgen, maar daar zal niemand in de zaal om hebben gemaald. Joulia is een van de twee rollen, waarmee Miranda Hilhorst in laat zien hoeveel acteertalent ze heeft.

Haar versie van de Amerikaanse Joulia is pure slapstick, terwijl zij de rol van Sofie heel zakelijk neerzet. Toch breekt de overdrijving ook door in de rol van Sofie. Hilhorst laat er geen enkele twijfel over bestaan dat het iets doet met een vrouw om zo door Erwin Vermeulen naar de slaapkamer getransporteerd te worden. Wat een act trouwens, dat transport. Het oogt zo gemakkelijk en daaraan zie je hoe hard er gerepeteerd is om dit soort manoeuvres tot in de puntjes te beheersen. Het zelfde geldt voor de actie met de strijkplank en de bewegingen op 'Big Spender'. Die ultieme voorbereiding kenmerkt de gehele opvoering. Overal is over nagedacht, waardoor de mogelijkheden in iedere scène zijn uitgebuit.

Het stuk wordt gedragen door Ivan de Witte, die op zijn onnavolgbare manier ambtenaar Mon tot leven brengt. De Witte presteert het om in een zin de stemming op de planken te doen veranderen, toon, tempo, timing, mimiek, motoriek werkelijk alles doet mee. De andere heren op steen geven ook goed partij: Paul Sturms brengt in kort bestek een parodie op een geestelijke, zoals velen zich die uit de jaren vijftig zullen herinneren en Eddy Weemaes werpt onvergetelijke blikken in zijn rol van Bigoux. Ashly Mac Taggart en Renee de Cock zetten beiden mooie bijrollen neer en de ster van de avond is Emmy de Bot. Zij speelt twee tegengestelde rollen en doet dat formidabel. Als zij in de openingsscène begint te strijken, ben ik blij dat ik geen overhemd ben en de eerst lach is binnen. In haar andere rol doet de Bot me denken aan Jasperina de Jong. Haar invulling laat zien hoe een toneelrol je helpt boven jezelf uit te stijgen en dat is een van de zaken die acteren zo verslavend maakt.

Begot, begot, vrouwen op uw kot, blijspel door Maurice Habex, regie Annie Coppieters, door toneelvereniging Camere van Rhetorica St. Jan ten Steene. Gezien op 15 januari in De Warande in St. Jansteen, nog te zien op 21 januari in De Halle in Axel en op 28 januari in Den Dullaert in Hulst. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaarten te bestellen via http://www.toneelsteen.nl/ en 0114- 316703.

Terug