Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - Woensdag 30 augustus 2006

Steense jeugd op de planken

Door Edy de Witte

Woensdag 30 augustus 2006 - SINT-JANSTEEN – De toneelvereniging Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene richt haar pijlen op de jeugd om de vergrijzing van de komende jaren het hoofd te kunnen bieden.


Jongeren van toneelvereniging Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene repeteren voor de voorstelling van vrijdag. FOTO WIM KOOYMAN
De toneelclub heeft een succesvolle wervingsactie onder jongeren gehouden. Deze jeugdige toneelspelers treden aanstaande vrijdag tijdens een bonte avond in het gemeenschapscentrum De Warande in Sint-Jansteen voor het voetlicht.

Voor de pauze krijgt het publiek een komische act, dans en muziek voorgeschoteld. Na de koffie brengen acht jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar het stuk ‘De Lotto miljoenen’ ten tonele. Christiane Mac Taggart, zelf een gelouterd toneelspeelster van de Camere, tekent met Annie Coppieters voor de regie.

Deze laatste heeft ook de touwtjes in handen bij de volwassen toneelgroep. „Met een beetje beleid proberen we met deze jonge aanwas onze toekomst veilig te stellen“, zegt Mac Taggart.

„Jonge mensen zijn tegenwoordig heel erg actief met van alles en nog wat. Hierdoor kun je ze eigenlijk slechts één keer per week bij elkaar krijgen om te oefenen. Maar tijdens de repetities blijkt dat er zeker talenten bijlopen. Door ze voorzichtig te kneden, de plankenkoorts te overwinnen en vooral plezier in het toneelspel te geven timmeren we flink aan de toekomst.“

In februari zijn de repetities begonnen. Nu het uur U nadert moet bij deze jeugd ineens alles wijken voor het toneel. Mac Taggart: „Zij willen natuurlijk goed beslagen ten ijs komen en zeker niet afgaan. Dat tekent wel hun instelling en enthousiasme. Bovendien geeft het ons ook een extra kick om bij de begeleiding alles uit de kast te halen. Doorgewinterde spelers zoals Ivan de Witte en Renee de Cock dragen eveneens hun steentje bij om de jeugd de fijne kneepjes van het toneelspel bij te brengen. Verder timmeren vier jongeren mee aan het decor onder leiding van de ervaren bouwer Julien Coppieters. De techneuten van dit clubje bekommeren zich tegelijk over het licht en geluid.“

In het voorprogramma presenteren een aantal jongeren uit de regio zich met breakdance, stijldansen en muziek.

Vier jongere leden van het volwassen toneel pakken uit met een eenakter. Na de pauze brengen de jeugdige toneelspelers het stuk ‘De Lotto miljoenen’ op de planken. In het verhaal staat de hardleersheid van een oude vrek centraal. Een oude gierige man wint vele miljoenen bij de lotto.

Doordat dit grote nieuws in de krant komt, komen de meest uiteenlopende figuren op de nieuwe miljonair af. Wat willen zij van deze man en waar is toch dat geld? Het bonte avond spektakel begint om 19.30 uur.

Kaarten zijn te bestellen bij Linda Buijs-Smet op telefoonnummer 0114-316703 of op het e-mailadres: kaarten@toneelsteen.nl en aan de zaal. Toegangsprijs is 5 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 2,50 euro.


Terug