Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

Provinciale Zeeuwse Courant - maandag 9 januari 2006

Blijspel in St. Jansteen met twee dubbelrollen

Door Marjon Sarneel

SINT JANSTEEN - Begot, begot, vrouwen op uw kot. De titel van het blijspel dat toneelvereniging Camere van Rhetorica St. Jan ten Steene dit jaar brengt, verraadt al veel over de voorstelling. Het wordt een vrolijke avond, dat is zeker.

De Vlaamse schrijver Maurice Habex, die de klucht van twee dubbelrollen voorzag, komt wellicht zelf ook kijken.

Emmy de Bot-Verwer en Miranda Hilhorst spelen de dubbelrollen.

De Bot vindt dat niet makkelijk. „Het zijn twee compleet verschillende vrouwen. De ene is een huisvrouw, een sloofje, die best graag dingen in haar leven wil veranderen. Iedereen die een huishouden runt, zal die dingen herkennen.

De andere rol staat verder van me af, om die te kunnen spelen, put ik uit dingen die ik bijvoorbeeld op televisie heb gezien.“ De Bot vindt het spelen van een dubbelrol ’een enorme uitdaging en heel leuk om te doen’, maar ook een risico voor de voorstelling. „Er kan een heleboel misgaan als acteurs geen twee rollen kunnen dragen.“

Handig

Het blijspel is zó geschreven dat de regisseur kan kiezen voor vier verschillende spelers of voor een of twee dubbelrollen. Voor het amateurtoneel is dat best handig. De leescommissie worstelt altijd met het aantal beschikbare spelers, waardoor interessante stukken moeten afvallen, omdat anders mensen op de reservebank blijven zitten.

Het blijspel, in de regie van Annie Coppieters, is te zien op zaterdag 14 en zondag 15 januari in De Warande in St. Jansteen, zaterdag 21 januari in De Halle in Axel en zaterdag 28 januari in Den Dullaert in Hulst. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaarten onder meer te bestellen via www.toneelsteen.nl.

Terug