Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - maandag 17 januari 2005

Voortreffelijk spel in Sint-JansteenMaandag 17 januari 2005 - De kreet ‘ongewenste intimiteiten’ bestond blijkbaar nog niet in de jaren 80, want tijdens de opvoering van de komedie Kapper aan de kapstok, hoor ik die niet één keer. En dat terwijl Twan Pollet iedere jonge vrouw die langs hem heen loopt een tik op haar billen geeft. Pollet geniet er zichtbaar van.

Of is het spel? Bij Pollet weet je het nooit. Wat ik wel weet, is dat hij dit jaar de redder is van het Steense toneel. Als invaller had hij vijf weken om de rol van Fons de melkboer in te studeren. Binnen die krappe tijd speelt Pollet het klaar om een onnavolgbare Fons de Rokkenjager neer te zetten. De vrouwen reageren allemaal op hun eigen manier op deze Fons: Corrie (Miranda Hilhorst) wijst hem praktisch en doortastend terecht, Bep (Dominique de Witte) roept op het randje van hysterie haar vader aan, Anjes (Chantal de Cock) geniet ondanks zichzelf van zijn aandacht en Elvira (Emmy de Bot) probeert deftig afkeurend op afstand te blijven. Ashley Mac Taggart debuteert veelbelovend in de rol van Jessie. Zij heeft haar eigen redenen om beteuterd en boos te zijn en die hebben niets met Fons te maken. Het meeste tegengas krijgt Fons van Lenie, gespeeld door Christiane Mac Taggart. In haar visie is boerin Lenie een vrouw als een kanonskogel. Ze is voor den duvel niet bang en kent geen enkele nuance. Zoals het hoort in een stuk van Luc Kerkhofs zijn alle personages overdreven, de acties dwaas en de uitkomst voorspelbaar. Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene. maakt een daverend succes van deze komedie, omdat de dialogen zonder uitzondering snel en flitsend worden gebracht, omdat iedereen op het toneel volkomen in zijn of haar rol blijft en vooral omdat er magie bestaat tussen de spelers. Het is die ongrijpbare magie die dolle situaties geloofwaardig maakt en die tien spelers vier bedrijven lang een eenheid verleent die tot achter in de zaal reikt. De mannelijke acteurs dragen daartoe ook hun steentje bij: Nand de tuinman, gespeeld door Paul Sturms, blijkt toch ook de kwaadste niet en Erwin Vermeulen zet een mooie onnozele journalist neer, wiens enige moment van glorie, zijn monoloog, wat in het water valt. Waarschijnlijk helemaal volgens het script, maar voor Vermeulen veel te vroeg, verschijnt Lenie achter hem.

Het publiek heeft dan geen oog meer voor hem, want de ene na de andere speler ontdekt haar. Zoals Ivan de Witte, die zichzelf in dit stuk overtreft en dat wil wat zeggen. De Witte in de rol van kapper Pierre is een avond lang genieten.

Met Kapper aan de kapstok laat Sint Jan ten Steene zien hoe een komedie gespeeld dient te worden. Een aanrader dus voor toneelliefhebbers én toneelspelers.Marjon Sarneel‘Kapper aan de kapstok’

- komedie van Luc Kerkhofs, regie Annie Coppieters, spel Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene. Gezien op zaterdag 15 januari 2005 in De Warande in Sint Jansteen. Nog te zien op zaterdag 22 januari in De Halle in Axel, zaterdag 12 februari in zaal De Kauter in Nieuw-Namen, zaterdag 19 februari in Den Dullaert in Hulst en op zaterdag 26 februari in zaal Den Vlaschaard in Koewacht. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 u. Kaarverkoop via 0114 31 67 03 of http://www.toneelsteen.nl/

Terug