Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - donderdag 2 juni 2005

Steense jeugd op de planken

Door Edy de Witte


Donderdag 2 juni 2005 - SINT-JANSTEEN – De toneelvereniging Camere van Rhetorica Sint-Jan ten Steene geeft de jeugd de ruimte. Annie Coppieters, de huidige regisseur van het toneelgezelschap, en speelster Christiane Mac Taggart hebben twaalf enthousiaste tieners in de leeftijd van 12 tot 17 jaar de eerste fijne kneepjes van het toneelspelen bijgebracht.


Kinderen uit Sint-Jansteen repeteren voor hun toneeldebuut. Foto Camile Schelstraete

Vrijdag 3 juni treden deze jongeren voor het eerst voor het voetlicht voor het grote publiek. In het gemeenschapscentrum de Warande brengen ze dan het stuk ‘Vergane glorie’ op de planken.

Christiane Mac Taggart neemt haar petje af voor deze jongeren. „Toneel spelen is een leuke hobby, waar je veel energie en creativiteit in kwijt kunt. Toch is het geen vrijetijdsbesteding die door veel mensen gekozen wordt. Het kost namelijk heel wat moed en lef om op een podium voor vaak een volle zaal je rol te spelen. Regelmatig klopten jongeren bij leden van onze club aan met de vraag of ze ook hun steentje bij konden dragen aan het reilen en zeilen van onze toneelvereniging. En dat kwam eigenlijk mooi uit. Want zo dik zitten we niet meer in het spelersmateriaal. Bovendien beginnen bij enkele spelers de jaartjes al mee te tellen. Het bekende ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ werd ons daardoor eigenlijk min of meer in de schoot geworpen.“

Mac Taggart neemt op de plaatselijke basisschool Inghelosenberghe al een aantal jaren het inoefenen van de rollen voor de afscheidsmusical van de leerlingen uit groep 8 voor haar rekening. Mede door haar enthousiasme hebben vier jongens en acht meisjes nu de stoute schoenen aangetrokken om eens aan het echte werk te proeven.

Naast Mac Taggart en Coppieters trekken ook Reneé de Cock en JuliŽn Coppieters mede de kar. Zij hebben hun talent in het decor gestoken. Daarbij hebben ook weer drie jongens een handje toegestoken. De Cock is verder verantwoordelijk voor de kleding en de grime.

Zenuwen

Na enkele maanden van intensieve voorbereiding beginnen de zenuwen bij de jongeren nu eindelijk door de keel te gieren. En dat vindt Mac Taggart een goede zaak. De laatste weken is ook Iwan de Witte, het komische gezicht van de Steense Camere, bij de repetities aangeschoven.

De Witte: „We gaan de jongeren nu een beetje prikkelen. Ze moeten zich er van bewust worden dan toneelpubliek kritisch kan zijn. De spelers moeten daarom hard praten, goed naar elkaar luisteren en alle teksten meevolgen. Zo komt hun tekst die ze door de zenuwachtigheid wel eens kunnen vergeten, weer boven. Die ervaring hebben wij ook. En als redmiddel zitten wij als ‘oudjes’ achter de coulissen voor het souffleerwerk. Weliswaar niet met krukken en andere hulpmiddelen. Die laten we over aan de jongeren op het toneel. In het verhaal komen ze namelijk als sprookjesfiguren op leeftijd op de planken.“

De debuutavond van de jeugdige talenten is opgezet als een bonte avond. Voor de pauze krijgt het publiek vanaf 20.00 uur eerst muziek, dans en cabaret voorgeschoteld. Hierbij zijn ook andere tieners betrokken.

Na de koffie gaat het doek open voor ‘Vergane glorie’. Kaarten voor deze avond zijn te bestellen bij Linda Buijs-Smet, 0114-316703 of op het emailadres kaarten@toneelsteen.nl en aan de zaal. Toegangsprijs 5 euro, kinderen tot 12 jaar 2,50 euro.

Terug