Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - dinsdag 4 januari 2005

St.Jan ten Steene trekt alle registers open

Door Edy de Witte


Dinsdag 4 januari 2005 - SINT JANSTEEN – De toneelvereniging Camere van Rhetorica St.Jan ten Steene trekt voor de uitvoering van het blijspel ‘Kapper aan de kapstok’ alle registers open. De spelende leden van de club dragen allemaal hun steentje bij.


Alle spelende leden van St. Jan ten Steene dragen hun steentje bij aan Kapper aan de kapstok Foto Wim Kooyman
Om het geheel te completeren wordt ook nog een beroep gedaan op een speler van Clingclaer uit Clinge. De tien spelers staan wederom garant voor een avondje gezond lachen. De bezoekers van een uitvoering van St.Jan ten Steene weten als geen ander dat lachsalvo’s bij de club hoog in het vaandel staan. Annie Coppieters, destijds zelf jarenlang speelster van St.Jan ten Steene, heeft als regisseur de touwtjes in handen.

‘Kapper aan de kapstok’ beleeft zaterdag 15 januari zijn première in het gemeenschapscentrum de Warande. Het verhaal van de Belgische auteur Luc Kerkhofs speelt zich af in de kapsalon van Pierre. Het is rond de middag en het dagelijks werk van de dorpskapper gaat zijn normale gangetje. Toch ontstaat er al enige frustratie als twee afspraken van de voormiddag pas nu komen opdagen.

Alarmfase

De plaatselijke melkboer, boerin Lenie en een journalist vallen dan ook nog met een goede reden binnen. Tot zover lijkt alles normaal. Dan gebeurt buiten voor de deur een ongeval met een tankwagen waarbij een gevaarlijk gas ontsnapt. Alarmfase één wordt afgekondigd en iedereen moet binnen blijven. Met zijn tienen zitten ze opgesloten. Er is niet genoeg eten in huis. Dit is zeker niet het enige ongemak. De alarmfase blijft maar duren en?hoe lang nog? De problemen en frustraties stapelen zich op.

Toch komt al snel de komische noot om de hoek kijken. Hilarische taferelen maken het spel tot een ware dijenkletser. Ashley MacTaggart ondergaat in het stuk haar vuurdoop. Dit jonge talent komt als bruid ten tonele. Naast de premiere treedt St.Jan ten Steene ook zondag 16 januari nog in eigen huis De Warande voor het voetlicht.


Zaterdag 22 januari staat het toneelgezelschap op de planken in de Halle in Axel.
Zaterdag 19 februari wordt ‘Kapper aan de kapstok’ nog opgevoerd in Den Dullaert in Hulst.

Alle uitvoeringen beginnen om 20.00 uur.

Kaarten zijn via internet te bestellen via de website van St.Jan Ten Steene http://www.toneelsteen.nl/ en telefonisch op 0114- 316703.

Terug