Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - woensdag 7 januari 2004

Toneel Steen brengt dijenkletser

Door Edy de Witte


Woensdag 7 januari 2004 - SINT-JANSTEEN – Oude liefde roest niet, maar kan wel tot de nodige verwikkelingen leiden. Dit is voor de toneelvereniging Camere van Rhetorica St. Jan ten Steene een mooie insteek om met een echte dijenkletser op de planken te komen.


De spelers van St. Jan Steene laten tijdens de repetitie zien dat ze er tijdens de uitvoeringen een dolle boel van maken. Foto Wim Kooyman
In ‘Het soldatenlief’, een blijspel in drie bedrijven van René Gijbels worden de lachspieren van de toeschouwers weer flink op de proef gesteld. Het stuk beleeft zaterdag 17 januari zijn première in het gemeenschapscentrum de Warande.

Deze eerste uitvoering is tevens de vuurdoop voor de nieuwe regisseur Annie Coppieters. Met deze toneelvrouw in hart en nieren heeft de Steense toneelclub nu iemand uit de eigen regionen aan het roer.

Hoofdrol

Coppieters stond jarenlang vaak in een hoofdrol bij de Steense camere op het toneel. De laatste tijd leerde ze aan de hand van Danni Heylen, beter bekend als Pascale uit de Belgische komische t.v serie F.C. de Kampioenen, de fijne kneepjes van het regisseursvak. Het verhaal begint als Rosalie de Lourdesreis van de boerinnenbond wint en samen met haar buurvrouw naar de bedevaartsplaats reist. Echtgenoot Lowie en buurman, tevens cafébaas, Free blijven braaf thuis. Zij krijgen echter eveneens een verrassing als plotseling Nora von Tabora, een oud Duits lief van Lowie opduikt. Lowie heeft namelijk zijn legerdienst als marconist in Duitsland volbracht. In zijn jonge tijd was hij ook niet vies van de vrouwtjes. Als beide mannen dan nog vertellen dat hun vrouwen naar Lourdes zijn, is er voor de Duitse vriendin, die tevens nog haar dochter en kleinzoon heeft meegebracht, geen enkele belemmering meer om een tijdje bij Lowie in te trekken.

Kluitje

Alleen Marleentje, kleindochter van Lowie en Rosalie, moet nog even met een kluitje in het riet gestuurd worden. De tijden keren zich echter als Rosalie en haar buurvrouw vroeger dan gepland terug thuis komen. Verwikkelingen en hilarische toestanden zijn het gevolg van deze samenloop van omstandigheden. Het spel zit dan ook goed op de wagen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een avondje ontspanning en vooral lachen. Acht spelers van de toneelvereniging St.Jan ten Steene tekenen voor de rolverdeling.

Na de première volgt zondag 18 januari nog een uitvoering in eigen huis. Daarna gaat ‘Het soldatenlief’ op tournee.
Zaterdag 24 januari is er een voorstelling in Den Dullaert in Hulst. Een week later, zaterdag 31 januari, speelt de toneelclub nog in de Halle in Axel. Alle uitvoeringen beginnen om 20.00 uur.

Terug