Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - maandag 20 januari 2003

Ogen tekort in Sint-Jansteen

Door Marjon Sarneel


Maandag 20 januari 2003 - Erwin Vermeulen heeft precies het uitgestreken gezicht dat past bij een onafhankelijk toeschouwer van een familiedrama. In 'Ons zusje trouwt en dan is er Champagne'speelt hij 'Van der Velde', de ober in een zaal van het parochiecentrum. Zijn aanvankelijk gedienstige nieuwsgierigheid zakt in de loop van het eerste deel mooi gedoseerd af.


Zo niet bij het publiek. De zaal volgt op het puntje van de stoel de ontluisterende familiebijeenkomst in De Warande. Lenie en Pierre zijn getrouwd. Het publiek kent hen al uit 'Nonkel Gaston is dood...en dan is er koffie.' Die tragi-komedie van dezelfde auteur werd twee jaar geleden door deze vereniging opgevoerd. Chantal de Cock speelt de bruid beurtelings liefdevol en ge´rriteerd.
Eddy Weemaes mist de flair om Pierre als een kunstenaar neer te zetten. Dat hij een relatie met Anette zou hebben gehad, is niet geloofwaardig. In de creatie van Weemaes is Pierre een kneus en dat is wellicht juist de bedoeling van regisseur Annie Coppieters. Op deze manier vormt Pierre immers een schitterend contrast met Walter Boussen, die juist zeer overtuigend de bon-vivant neerzet.
Ook een contrast, maar van een heel andere orde, vormen de twee broers Maurice en Prosper. De eerste wordt prima gespeeld door Johnny de Koning. Door en door fatsoenlijk en erop gebrand dat imago bij de familie in stand te houden, sust en regelt hij wat een feestelijke bijeenkomst zou moeten zijn. Zijn absolute tegenpool is zijn jongere broer Prosper, die alles is wat Maurice niet is. Aan Ivan de Witte kun je de verbeelding van het bekende zwarte schaap wel overlaten. Zijn verschijning als punker op het trouwfeest van zijn zus is al een provocatie op zich. Heel de avond grijpt De Witte elke uitspraak van zijn familieleden aan om olie op het vuur te gooien. Een prachtig tegenwicht voor Maurice, die zo wanhopig zijn best doet, om alles nog enigszins te redden.
Een derde tegenstelling in het gezelschap vormen Anette en Tante. Emmy de Bot neemt Tante weer voor haar rekening. Afkeurend, kortzichtig en vol oordelen. Naast haar is Anette met haar superlosse moraal een ware verademing. Renée de Cock excelleert in haar brutale Anette-creatie. Sint Jan ten Steene brengt deze bitterzoete voorstelling op een manier dat het publiek ogen tekort komt. Tot ontroering komt het echter niet. Daarvoor zijn de personages teveel tot karikaturen verworden.
'Ons zusje trouwt en dan is er Champagne', tragikomedie van Luk Gijsbrechts, gespeeld door toneelvereniging Camere van Rhetorica 'Sint Jan ten Steene' in een regie van Annie Coppieters. Nog te zien op zaterdag 25 januari in Den Dullaert in Hulst en zaterdag 1 februari in De Halle in Axel.

Terug