Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - maandag 14 januari 2002

Frietbakker krijgt blauw bloed

Van onze correspondente


Maandag 14 januari 2002 - SINT-JANSTEEN - Toneelvereniging Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene speelt volgend weekend de première van de komedie 'Blauw bloed en erwtensoep' van Dieter Adam.


'Blauw bloed en erwtensoep' wordt opgevoerd door toneelvereniging Camera van Rhetorica Sint Jan ten Steene in De Warande in Sint-Jansteen, De Halle in Axel en Den Dullaert in Hulst. Foto: Wim Kooyman
"Het succes van vorig jaar is natuurlijk niet te overtreffen," zegt Johnny de Koning, woordvoerder en speler van de Camere. "'Nonkel Gaston is dood...en dan is er koffie' was zo verrassend, zowel voor ons als voor de bezoekers. Dit jaar hebben we een komedie gekozen die vol verwikkelingen zit. Het is geen dijenkletser, maar het stuk is wel bijzonder humoristisch geschreven."
In 'Blauw bloed en erwtensoep' debuteren Dominique de Witte - dochter van Ivan de Witte - en Erwin Vermeulen. Hoewel Dominique met open armen ontvangen is, is Sint Jan ten Steene vooral blij met nieuwe mannelijke aanwas.

Miljonair

"De keus van stukken is altijd weer beperkt door te weinig mannelijke spelers," zegt Johnny de Koning, die zelf de rol van butler op zich neemt.
Het stuk vertoont een merkwaardige parallel met de regionale situatie: het gaat over een frietenbakker die miljonair wordt.
Han Meuleman wil, net als zijn oost-Zeeuws-Vlaamse collega het liefst doorleven zoals hij gewend is. Maar Roos Meuleman, zijn vrouw, gespeeld door Emmy de Bodt-Verwer denkt daar heel anders over.
Met haar verse miljoenen probeert zij zich in te kopen in de hogere in haar ogen betere kringen.
Door haar eenvoudige komaf zijn de spelregels en ook het woordgebruik haar niet altijd meteen duidelijk. Omdat ze zich in het hoofd gehaald heeft haar dochter uit te huwelijken aan niemand minder dan een graaf, besluit ze een butler in te huren die haar de omgangsvormen kan bijbrengen. Hilariteit verzekerd dus.

Butler

Samen met regisseur Erik Verschueren verdiepen de spelers zich in de personages. Johnny de Koning kijkt om zich heen hoe butlers, kelners en ander horecapersoneel zich in de praktijk gedragen.
Ook televisieseries blijken een bron van inspiratie.
De butler in 'Blauw bloed en erwtensoep' is een leidinggevend figuur en ligt daarom dicht bij de eigen belevingswereld van De Koning. Maar op het toneel moet die kwaliteit goed gemixt worden met onderdanigheid en dienstbaarheid. Erik Verschueren geeft de spelers de ruimte om hun eigen rolinterpretatie tijdens de repetities uit te proberen. Daarbij hamert hij op inlevingsvermogen en samenspel.Blauw bloed en erwtensoep, komedie van Dieter Adam, vertaling Hub Fober in een regie van Erik Verschueren door de Camere van Rhetorica Sint Jan ten Steene. Te zien op zaterdag en zondag 19 en 20 januari 2002 in de Warande in Sint-Jansteen. Zaterdag 26 januari in Den Dullaert in Hulst, zaterdag 16 februari in De Halle in Axel. Aanvang 20.00 u. Kaarten reserveren bij Linda Buijs 0114-316703 of via http://surf.to/camere.

Terug