Een jaar oude
amateur toneelvereniging
uit Sint Jansteen
Zeeuws-Vlaanderen

BN/De Stem - vrijdag 5 januari 2001

Een 'andere' voorstelling in Steen

Van onze correspondente

05 januari 2001, SINT JANSTEEN - Vanaf half januari 2001 biedt toneelvereniging De Camere van Rhetorica St.-Jan ten Steene haar publiek een bijzondere voorstelling aan. Er is gekozen voor 'Nonkel Gaston is dood....en dan is er koffie,' van de Vlaamse auteur Luk Gijsbrechts.Het is een tragikomedie voor vijf dames en vier heren. In drie bedrijven volgt het publiek de nabestaanden van Nonkel Gaston die na de begrafenis samen komen voor de koffietafel. Het ophalen van herinneringen en anekdotes uit het verleden geeft volop aanleiding om te lachen.

Door middel van zijn regie probeert regisseur Erik Verschueren de humor in dit stuk te benadrukken terwijl daarnaast onder invloed van drank en emoties ook pijnlijke zaken boven tafel komen.

Johnny de Koning die de rol van de oudste zoon speelt, vertelt over de stukkeuze. "Wij hebben een leescommissie die voorstellen doet. Maar met deze tragikomedie is het anders gegaan. Jaren geleden, tijdens het uitstapje van de vereniging heeft een aantal leden dit stuk gezien. Het maakte toen behoorlijk indruk op hen. Wanneer er weer een nieuw seizoen inging, kwamen mensen er steeds op terug. Niet om wat zij gezien hadden te kopiŽren, want al zou je willen, dat is onmogelijk. Maar omdat het gegeven intrigeerde. En omdat de uitdaging om eens karakters neer te zetten in plaats van ty-petjes, aansprak. Hoewel het geen klucht is zoals het publiek van ons kent, durven we dit toch aan omdat er genoeg humor in zit."

Over details van de voorstelling wil De Koning nog niet te veel kwijt. "Dan gaat het verrassingselement verloren. De avond zal in ieder geval anders zijn dan andere jaren en wij zijn heel benieuwd hoe het publiek daarop reageert."

'Nonkel Gaston is dood...en dan is er koffie', tragikomedie van Luk Gijsbrechts door toneelvereniging Camere van Rhetorica St. Jan ten Steene. Te zien op 13, 14, 20 januari in De Warande in St.Jansteen; op 27 januari in De Halle in Axel, 9 maart in Den Dullaert in Hulst. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaarten reserveren 0114 316703

Terug